Prima pagină   »  Serviciile prestate   »  Tehnologii moderne

Tehnologii moderne

»»  Sistemul de citire a datelor de la distanță- EverBlu

S.A."Servicii Comunale Florești" este operatorul serviciilor de aprovizionare cu apă și de canalizare din raionul Florești, obiectivul primordial al căruia este prestarea serviciilor la nivel regional, în conformitate cu standardele înalte de calitate. Astfel, la moment întreprinderea prestează servicii de aprovizionare cu apă potabilă în 22 de primării din raionul Florești, fiind în proces continuu de extindere a ariei de prestare a serviciilor.

Pornind de la ideia : Managementul resurselor de apă începe cu o evidență corectă, SA"Servicii Comunale Florești" , în cadrul proiectului Bancii Mondiale,  a inițiat  procedura de implementare a  sistemului EverBlu -sistem de citire a datelor de contor de la distanță semnînd în 2010, un contract cu  compania „Itron France", în baza căruia au fost achiziţionate apometre cu modul radio și a alte accesorii, și utilaje necesare sistemului de citire a datelor la distanţă.  Acest sistem modern de evidență  și-a regăsit continuitatea în proiectul "Extinderea și reabilitarea sistemului de aprovizionare  cu apă din raionul Florești"  din cadrul Programului de aprovizionare cu apă a localităților din Republica Moldova (proiect BERD).

Inovația sistemului EverBlu, inclusiv a contoarelor dotate cu transmițătoare tip radio, constă în posibilitatea citirii indexului de la distanță, prin intermediul unui server prevăzut în acest scop, care facilitează citirea datelor în raza de 150 m de la locul amplasării contorului și citirea informației colectoarelor de date (contoare comune) de la o distanta de 2, 5 km

 


»»  Avantajele sistemului de citire EverBlu

 

 • permite citirea exactă a consumului de apă , obținerea unei informații corecte și la timp cu privire la consumul veridic și totodată, prevede o acoperire de 100% a evidenței contoarelor.
 • potrivit pentru locații cu diverse topologii, în mediul urban, suburban și rural, permite citirea contoarelor montate în cămine pentru apă, subsoluri sau în alte locuri greu accesibile.
 • asigură acuratețea citirii datelor de 100%, contoarele fiind protejate împotriva unor eventuale interferențe ale câmpurilor magnetice sau a intervenției factorului uman în vederea modificării datelor sau blocării contorului de apă.
 • permite obținerea unui tabel de evidență pentru consumul de apă pe zone, sectoare, etc (case, străzi, localități).
 • permite evidența presiunii atât la nivel de contor cât și la nivel de sistem, facilitând în acest fel depistarea scurgerilor sau a intervențiilor în termen restrâns și respectiv minimizarea  pierderilor de apă și identificarea cauzelor acestor scurgeri.
 • permite reducerea timpului necesar citirii contoarelor, precum și eliminarea erorilor aferente factorului uman, care pot parveni la momentul prelevării datelor.
 • oferă o evidență tehnologică efectivă și eficacitate în relația cu consumatorii.
 • ofera exportul datelor catre softul de facturare, reducerea costurilor la baza materială și tehnică pentru colectarea de date și de facturare
 • functii avansate de management al retelelor de apă(scurgeri inverse,alrme,citiri la data fixă)
 • favorizează eficientizarea achitărilor pentru serviciile de aprovizionare cu apa:
 • ajută la diagnosticarea și rezolvarea litigiilor.

»»  Tehnologia sistemului EverBlu

 

Contorul de apă Flodis

 Inovația contoarelor dotate cu transmițătoare tip radio, constă în posibilitatea citirii indexului de la distanță, prin intermediul unui server prevăzut în acest scop, care facilitează citirea datelor în raza de 150 m de la locul amplasării contorului și citirea informației colectoarelor de date (contoare comune) de la o distanta de 2, 5 km.Citirea se face cu ajutorul unui dispozitiv electronic care intră în dialog cu contorul, acesta transmiţându-i înregistrarea consumului la acel moment sau de la o dată programată.

Flodis dispune de un design ingineresc simplu și eficient, care asigură o înaltă performanță de măsurare precisă în timp, de la debite mici la debite foarte mari, chiar și în condiții dure ale mediului de lucru.

 

Modulul EverBlu

Modulul EverBlu este utilizat pentru a conecta orice contor la reţeaua wireless fixă EverBlu. Monitorizând permanent contorul la care este ataşat, creează un set de date granulare, care este comunicat automat în fiecare zi la back-office server-ul companiei de utilităţi. Funcţia radio rămâne activă în timpul orelor de lucru pentru a răspunde la cererile de citire de la operator.

Pentru a securiza transmiterea datelor şi pentru a evita coliziunile, modulul EverBlu combină algoritmi speciali de comunicare şi sincronizează zilnic ora în reţea. În caz de eşec de comunicare cauzate de interferenţe radio, modulul EverBlu stochează informaţiile citite şi în mod automat încearcă retransmiterea datelor de mai multe ori în timpul zilei curente şi a doua zi.

Bazat pe tehnologia Cyble, EverBlu Cyble ofera potrivire exactă între totalizatorul mecanic al contorului și datele electronice care urmează să fie citite de la distanţă.In aplicatii de măsurare a apei, Cyble EverBlu transmite nu numai indexul citit, dar,de asemenea, informaţii avansate cum ar fi:

 

 • contor supradimensionat/subdimensionat
 • contor blocat
 • curgere inversă
 • pierderi
 • supradebit
 • fraude

 

Colectorul EverBlu

Colectorii EverBlu sunt routere radio dual-band folosite pentru a colecta datele de la modulele EverBlu pe con-toarele din reţea. Fiecare colector recepţionează automat, odata pe zi, datele de la un grup de module folosind o frecvenţă radio de mică putere. Pentru a garanta colectarea datelor, colectorul EverBlu iniţiază o comunicaţie bidirecţională cu fiecare modul EverBlu, care nu a reuşit să transmită datele zilnice. Datele colectate de la contoare sunt memorate în colectorul EverBlu, apoi sunt transmise o dată pe zi către EverBlu Access Point folosind o frecvenţă radio de mare putere. Dacă colectorul EverBlu nu se află în raza de acţiune a Access Point-ului, acesta poate folosi orice alt colector EverBlu ca pe un releu. Folosind până la 5 colectori în serie, este posibil să se facă citirea oricărui contor, instalat în locaţii oricât de dificile

EverBlu Access Point

EverBlu Access Point este instalat în centrul fiecărei zone şi este inima reţelei.

Acesta colectează zilnic datele de la fiecare colector EverBlu din reţeaua sa. Datele sunt apoi stocate timp de un an şi sunt transmise către aplicaţia software folosind comunicaţie GPRS la momente prestabilite (de obicei zilnic). EverBlu Access Point monitorizează cu regularitate nivelul semnalului transmis între toate colectoarele EverBlu. Astfel, EverBlu Access Point poate redefini calea optimă de comunicaţie pentru a putea recepţiona întotdeauna toate citirile de la contoare.

Serverul FTP

Serverul FTP strânge datele de la toate Access Point-urile și le face disponibile printr-o conexiune Ethernet pentru a putea fi folosite de mai mulți operatori folosind softul EverBlu.

Practic, nu există o limitare a numărului de Access Point-uri care pot face parte din rețeaua EverBlu, acest lucru permițând scalabilitatea nelimitată a sistemului.