vezi mai mult

AVIZ
07.06.2024   556 Accesări   
 
AVIZ
11.01.2024   896 Accesări   
 
Prima pagină   »  Mass Media   »  Comunicate » O noua ședință în cadrul proiectului de Apă și Sanitație în satele din Moldova (ApaSan+)
25
10.2021
O noua ședință în cadrul proiectului de Apă și Sanitație în satele din Moldova (ApaSan+)
   
658 Accesări  

 

O noua ședință în cadrul proiectului de Apă și Sanitație în satele din Moldova (ApaSan+)

De această dată locuitorii comunei Vărăncău, în calitate de potențiali beneficiari ai proiectului, au fost familiarizați cu condițiile de implementare a proiectului de construcție a apeductului din localitate. Pașii de realizare a proiectului, cît și partea tehnică a construcției apeductului din localitate a fost explicată în detalii de către coordonatorul de proiect, dl Iulian Isac. Din partea viitorului operator care va exploata sistemul de alimentare cu apă construit, a luat cuvînd dl Barbălat Eugeniu director SA"Servicii Comunale Florești", care a informat populația asupra importanței accesului la apa potabilă centralizat, în special în condițiile actuale de criză hidrologică și despre aportul SA"Servicii Comunale Florești" ca partener de proiect. Asupra condițiilor de implementare a proiectuluia vorbit dl Jonathan Hecke, reprezentant al finanțatorului : Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA), care a comunicat locuitorilor com. Vărăncau, elementul de bază în realizarea proiectului și anume: consolidarea cetățenilor în vederea construcției de apeduct. Pentru a da START proiectului, cel putin 75% din numărul gospodăriilor com.Vărăncău trebuie sa-și manifestă motivaţia de a dispune în case  apă potabilă la robinet, de a accepta nişte cheltuieli, și totodată, de a oferi garanţii că, acest proiect va avea durabilitate și va funcţiona şi în viitor. Aceasta fiind și una din condiţiile de bază ale proiectului „ApaSan+", și anume contribuția fiecarei gospodării la construcția sistemului de alimentare cu apă din localitate în mărime de 3000 de lei,  pentru a asigura lucrările de administrare şi menţinere a sistemului de către localnici şi ridicarea nivelului de implicare a beneficiarilor în proiect. Urmează, în următoarele 2 luni, 322 de gospodării din com.Vărăncău șă-și manifieste dorința de a se implica în proiect, prin achitatarea primei tranșe din suma contribuției în marime de 1500 de lei, în caz contrar, proiectul de construcție a sistemului de alimentare cu apă, cu donație a 8.000.000 de lei din partea guverului austriac nu va fi implementat în com. Vărăncău, proiectul fiind readresat către o altă localitate rurală.

În cadrul sedintei date s-a discutat și despre importanța existenței unui sistem de sanitație în fiecare gospodărie, care urmează a fi construit  paralel cu sistemul de aprovizonare acu apa potabilă. Astfel, dl Tudor Bostan inginer în cadrul proiectului ApaSan+, a familiarizat  locuitorii com.Vărăncău asupra necesității, dar și  posibiltăților și tehnologiilor moderne de  construcție a unor fose septice, care vor garanta sanitația pentru fiecare gospodărie și acel confort  dictat de cultura consumului de apă potabilă centralizat.