Ce este un buletin de analiză a apei potabile?
Buletinul de analiză a apei potabile este un raport care furnizează informaţii referitoare la provenienţa apei potabile şi comparînd diverse caracteristici şi componente ale acesteia cu standardele impuse de legislaţia în vigoare (HG. 934 din 15.08.2007).
Cum este structurat buletinul de analiză a apei potabile?
Buletinul de analiză a apei potabile cuprinde indicatori organoleptici, fizico-chimici (tabel 1) şi bacteriologici (tabel 2), unităţile de măsură, valorile obţinute, valorile maxim admise.
Ce reprezintă indicatorii din buletinul de analiză a apei potabile?
Prin apă potabilă se înţelege apa destinată consumului uman, în stare naturală sau după tratare, folosită pentru băut, la prepararea hranei ori pentru alte scopuri casnice, indiferent de originea ei şi de modul de furnizare, precum şi apa folosită în industria alimentară .
Parametrii analizaţi
Ce reprezintă indicatorii din buletinul de analiză a apei potabile?
Prin apă potabilă se înţelege apa destinată consumului uman, în stare naturală sau după tratare,
folosită pentru băut, la prepararea hranei ori pentru alte scopuri casnice, indiferent de originea ei şi de modul de furnizare, precum şi apa folosită în industria alimentară pentru fabricarea, procesarea, conservarea sau comercializarea produselor destinate consumului uman.
Mirosul şi gustul apei sunt date de schimbarea caracteristicilor acesteia (existenţa unor substanţe, săruri minerale şi gaze dizolvate).
Culoarea apei este dată de substanţele dizolvate de natură, minerală sau organică.
Turbiditatea apei caracterizează transparenţa/limpezimea a acesteia, și se datorează existenţei în suspensie a unor particule foarte fine care nu sedimentează în timp.
pH-ul definește caracterul neutru ,alcalin sau acid al apei .
Clorul rezidual liber reprezintă cantitatea de clor rămasă în apă după dezinfecţie pentru asigurarea protecţiei sanitare a acesteia.
Amoniul, nitriţii şi nitraţii sunt derivați ai azotului care pot proven din compoziția solului sau dintr-un process de descompunere a unor substanțe organice care conțin azot .
Fierul este un component natural al apei, aflat sub forma de compusi (de obicei bicarbonat feros).
Oxidabilitatea reprezintă totalitatea substanţelor organice şi anorganice oxidabile în apă.
Duritatea totală reprezintă concentrația ce le conferă apei compuşii de calciu şi magneziu aflaţi în soluţie. Aceasta este o caracteristică naturală a apei. În general duritatea apei se exprimă în grade germane de duritate.
Conductivitatea apei ne dă informaţii despre compoziţia ei chimică şi reprezintă concentraţia de ioni şi mişcarea lor.Apa în general, indiferent de sursă conţine pe lângă molecule de H2O (apă pură) şi o mulţime de alte substanţe. Pe masură ce purificăm apa, conductivitatea scade.
Bacterii coliforme, escherichia coli, enterococi sunt microorganisme prezente în mediul înconjurător a căror prezenţa în apă poate provoca boli dacă depășesc valorile maxim admise .
Observație; Prezenţa acestori indicatori în compoziţia apei reprezintă factor de risc numai în cazul depășirii valorilor maxim admise ,stabilite prin legislație și normele de sănătate publică.